Öfke kontrolünü nasıl sağlayacağımızı öğrenmeden önce öfke nedir buna bakalım. Öfke, bireyin engellenme , adaletsizlik ya da kendi benliğine yönelik tehdit algılandığında yaşanan bir duygu durumudur. Öfke durumluk ya da sürekli olarak ikiye ayrılmaktadır.
Durumluk öfke: belli bir duruma dayalı olarak ortaya çıkar ve öfkenin şiddeti bireye göre değişir.
Sürekli öfke: Çok sayıda durumu engelleyici olarak algılama ve buna bağlı olarak daha sık öfke yaşama olarak tanımlanır. Bireyler öfke karşısında içe atma, dışa yöneltme ve kontrol etme şeklinde tepkiler gösterebilirler. İçe atmada birey öfkesini bastırır ve ifade edemez ya da etmeyi tercih etmez. Öfkelerini ifade etmekte zorlanan kişiler genelde somurtma , küsme , surat asma gibi edilgen tepkiler gösterirler.Bu sebeple öfkeli oldukları kabul etmekte zorlanırlar.
Dışa yöneltmede birey öfkesini fiziksel olarak ortaya koyduğu gibi küfür ve hakaret gibi sözel yollarla da ifade edebilir. Öfkenin kontrol edilmesi , bireyin sabırlı , soğukkanlı, hoşgörülü ve anlayışlı davranmasıdır. Öfke , kontrol edilmesi en zor duygulardan biridir. Çünkü bu duygunun ortaya çıkışı çok ani olmakta ve şiddeti kısa sürede artmaktadır. Öfkenin kontrol edilmesi onun ifade edilmemesi anlamına gelmemektedir.
Öfkeye sebep olan durumlar:
Utanma
Engellenme
Kıskançlık
Kaygı
Anlaşılamama
Hayal kırıklığı
Haksızlığa uğrama
Yalnızlık
Saygısızlık
Tehdit
Öfkeyle Ortaya Çıkan Tepkiler
Fizyolojik Tepkiler
Stres ve gerginlik
Adrenalin salgısında artış
Sık sık ve zor nefes alma
Kalp atışlarında hızlanma
Kan basıncında artma
Kas ağrıları
Baş ağrısı
Davranışsal Tepkiler
Huzursuzluk
Acelecilik
İlaç kullanımı
Aşırı yemek yeme
Zihinsel Tepkiler
Konsantrasyon bozukluğu
Düşük performans
Unutkanlık
Uykusuzluk
Dikkatsizlik
Comments