top of page

Açık Fikirli & Kapalı Fikirli İnsan Arasındaki Fark


Neden bazı insanlar profesyonel ve kişisel yaşamlarında sürekli ilerleme kaydederken, diğerleri aynı hataları tekrar tekrar yapmaya mahkum görünüyor?


Cevap kesin ve salt olmasa da, bu iki grup arasında ilginç bir zihniyet farkı fark ettim: engellere ve zorluklara çok farklı yaklaşıyorlar. Konu zihniyete geliyor.


Başarılı insanlar hayata açık bir zihniyetle -öğrenme ve yanılma isteğiyle- yaklaşma eğilimindedirler. Diğer grup, ilk anlaşmazlık belirtisinde topuklarını kazıyor ve yanlış olmaktansa ölmeyi tercih ediyor.


Görünen o ki, her grubun engellere yaklaşma şekli, onları ayıran şeylerin çoğunu tanımlıyor.


Hangi Gruptasınız?


Göğsünüze açık fikirli bir çıkartmayı ukalaca tokatlamadan önce şunu düşünün: Kapalı fikirli insanlar aslında kapalı fikirli olabileceklerini asla düşünmezler. Aslında, algılanan açık fikirlilikleri bu kadar tehlikelidir.


Bu, Batesian Mimik Probleminin bir versiyonudur - gerçek olan mısınız yoksa taklitçi misiniz? Asıl mesele sen misin, yoksa sadece konuşmayı konuşmayı, rolüne bakmayı mı öğrendin?


Bunlar cevaplaması zor sorular. Kimse kapalı fikirli olduğunu kendine itiraf etmek istemez. Ancak bu cesarete sahip olmanın avantajları çok büyük. Fikrinizi değiştirme yeteneği bir süper güçtür.


Fikrinizi değiştirme yeteneği bir süper güçtür.

Dünyada öğrenme ve ilerleme hızı, içgüdüsel olarak sevmeseniz bile, yeni fikirlerin değerini tartmaya ne kadar istekli olduğunuza bağlıdır. Belki de özellikle onlardan hoşlanmıyorsanız.


Dahası, güveninizi ve çabanızı doğru akıl hocasına vermek sizi ileriye götürebilir, tıpkı onu yanlış kişiye vermek sizi başlangıç ​​noktasına geri götürebilir.


Peki hangi kampta olduğunuzu nasıl anlarsınız? Doğru insan grubundan etkilendiğinizden nasıl emin olursunuz?


Kendi kendini yetiştirmiş milyarder ve dünyanın en büyük hedge fonunun kurucusu Ray Dalio, Principles adlı kitabında, farkı anlamanız için yedi güçlü yolu ortaya koyuyor.


1. Zorlu Fikirler

Kapalı fikirli insanlar fikirlerine meydan okunmasını istemezler. Genellikle, diğer kişinin neden aynı fikirde olmadığını merak etmek yerine, diğer kişinin kendileriyle aynı fikirde olmasını sağlayamadıkları için hüsrana uğrarlar.


Kapalı görüşlü insanlar, en iyi sonucu elde etmekten çok, kendilerini haklı çıkarmakla ilgilenirler. Soru sormuyorlar. Nereden geldiğini anlamadan sana nerede yanıldığını göstermek istiyorlar. Bir şeyi açıklamalarını istediğinde kızıyorlar. Soru soran insanların kendilerini yavaşlattığını düşünüyorlar. Ve aynı fikirde değilsen aptal olduğunu düşünüyorlar.


Kısacası, doğrunun yanlış tarafındalar. Açık fikirli insanlar neden anlaşmazlık olduğunu daha çok merak ederler. … Her zaman yanılma olasılığının olduğunu ve diğer kişinin görüşlerini dikkate almanın biraz zaman ayırmaya değer olduğunu anlıyorlar….


2.Açıklamalar vs. Sorular

Kapalı fikirli insanların soru sormaktan çok açıklama yapma olasılığı daha yüksektir.


Bunlar, toplantılarda oturan ve fikirlerini sunmaya fazlasıyla istekli olan, ancak asla başkalarından fikirlerini genişletmelerini veya açıklamalarını istemeyen insanlardır. Kapalı görüşlü insanlar, neyin eksik olabileceğini anlamaya çalışmak yerine, diğer kişinin düşüncelerini nasıl çürüteceklerini düşünürler.


Açık fikirli insanlar gerçekten yanılmış olabileceklerine inanırlar; sordukları sorular gerçek.


Açık fikirli insanlar, bir konu hakkında fikir sahibi olsalar da, bir başkasınınkinden daha az önemli olabileceğini bilirler. Belki kendi yetkinlik çemberlerinin dışındadırlar veya belki de uzmandırlar. Ne olursa olsun, insanların olayları nasıl farklı gördüklerini her zaman merak ederler ve fikirlerini buna göre tartarlar. Açık fikirli insanlar, anlaşmazlığı bilgilerini genişletmek için düşünceli bir araç olarak görürler. Sorulara kızmaz veya üzülmezler; bunun yerine, yanlış algılamalarını düzeltebilmeleri için anlaşmazlığın nerede olduğunu belirlemek isterler. Haklı olmanın, bir başkası bilmediği bir şeyi bildiğinde fikirlerini değiştirmek anlamına geldiğini anlarlar.


3.Anlamak

Kapalı görüşlü insanlar, başkalarını anlamaktan çok anlaşılmaya odaklanırlar.


İnsanların varsayılan davranışları hızlı bir anlatım sunar. Biriyle aynı fikirde olmadığınızda, tepkisi ne olur? Az önce söylediklerini hızlı bir şekilde yeniden ifade ediyorlarsa veya daha da kötüsü, tekrarlıyorlarsa, onlarla aynı fikirde olmadığınızı değil, onları anlamadığınızı varsayıyorlar.


Açık fikirli insanlar, olayları başkalarının gözünden görmeye mecbur hissederler.


Açık fikirli biriyle aynı fikirde olmadığınızda, bir şeyi anlamayabileceklerini varsaymakta ve anlamalarının eksik olduğu yeri söylemenizi istemektedir.


4.Yanlış Olabilir Ama...

Dalio bunu başarıyor. Ekleyecek bir şeyim yok.


Kapalı görüşlü insanlar, "Yanılıyor olabilirim... ama işte benim görüşüm" gibi şeyler söylerler. Bu her zaman duyduğum klasik bir ipucu. İnsanların kendilerini açık fikirli olduklarına inandırırken, kendi fikirlerine sahip çıkmalarına izin veren genellikle üstünkörü bir jesttir. İfadeniz “yanılıyor olabilirim” ile başlıyorsa, muhtemelen onu bir iddia ile değil, bir soru ile takip etmelisiniz.


Açık fikirli insanlar ne zaman açıklama yapacaklarını ve ne zaman soru soracaklarını bilirler.


5.Kes sesini

"Kapalı görüşlü insanlar başkalarının konuşmasını engeller."


Zaten konuşulan bir şeyi yeniden ele almak için zamanları yok. Kendi seslerinden başka kimsenin sesini duymak istemiyorlar. (Dalio bunu aşmak için "iki dakikalık bir kural" önerir: Herkesin iki dakika boyunca kesintiye uğramadan konuşma hakkı vardır.)


Açık fikirli insanlar her zaman konuşmaktan çok dinlemekle ilgilenirler.


Bunun da ötesinde, "Sam, sessiz olduğunu fark ettim. Gruba düşüncelerinizi sunmak ister misiniz?"


"Birinci sınıf bir zekanın testi, aynı anda iki karşıt fikri akılda tutabilme ve yine de işlev yeteneğini koruyabilme yeteneğidir."

- F. Scott Fitzgerald


6.Sadece Bir Sperm İçeri Girer

Kapalı görüşlü insanlar, aynı anda iki düşünceyi akıllarında tutmakta zorlanırlar.


Bu bana Charlie Munger'ın akılda kalan sözlerini hatırlatıyor: “İnsan zihni insan yumurtasına çok benzer ve insan yumurtasının bir kapatma aygıtı vardır. Spermlerden biri içeri girdiğinde kapanır, böylece bir sonraki içeri giremez." Zihnimizi en sevdiğimiz fikirlere kapatmak bizim doğamızda var ama bu düşünmek ve öğrenmek için ideal bir yol değil.


Açık fikirli insanlar, iyi düşünme yeteneklerini kaybetmeden başkalarının düşüncelerini alabilirler - iki veya daha fazla çelişkili kavramı zihinlerinde tutabilir ve göreceli değerlerini değerlendirmek için aralarında ileri geri gidebilirler.


7.Mütevazi pasta


Kapalı fikirli insanlar derin bir alçakgönüllülük duygusundan yoksundur.


Alçakgönüllülük nereden alınır? Genellikle başarısızlıktan - tekrarlamak istemeyecekleri kadar korkunç bir kaza. Yönetim kurulunda bulunduğum bir hedge fonunun korkunç bir yatırım kararı verdiğini hatırlıyorum. Aynı hatayı tekrar etmeyeceğimizden emin olmak için daha sonra burnumuzu ovuşturarak çok zaman harcadık. Bu süreçte bilmediklerimiz hakkında çok şey öğrendik.


Açık fikirli insanlar, her şeye yanlış olabileceklerine dair derin bir korkuyla yaklaşırlar.


*** Kendinizde kapalı fikirli davranış kalıplarını tanıyorsanız, yalnız değilsiniz. Hepimiz varsayılan olarak açık fikirli ve kapalı fikirli arasındaki sürekliliğin bir yerindeyiz. İşleri daha da karmaşık hale getirmek, güne ve zorluğa göre değişir. Açık fikirli kalmak tesadüfen olmaz. Kendinizi o anda bu davranışları sergilerken bulduğunuzda, neler olduğunu kabul edin ve düzeltin. Kendini suçlama. Mümkün olan en kısa sürede sessiz bir yer bulun ve neler olup bittiğini daha derin bir seviyede yansıtın. Bir dahaki sefere daha iyisini yapmaya çalışın. Bu işlerin emek gerektirdiğini unutmayın. Belki öz değerinizi haklı olmaya bağladınız ya da belirli bir kararı verecek doğru kişi değilsiniz. Ya da belki başka bir şeydir. Her iki durumda da, bu keşfetmeye değer bir şey. Eklemek istediğim bir şey daha var: Açık fikirli olmak, sırf açık fikirli olmak için açıkça kötü fikirleri düşünmek için aşırı miktarda zaman harcamanız anlamına gelmez. Kafanızda çeşitli konularda Garrett Hardin'in "varsayılan durum" dediği şeye sahip olmalısınız. Birisi size meşhur bedava öğle yemeği teklif ederse, şüpheciliğe varsayılan olarak gitmekte bir sakınca yoktur. Biri size sürekli bir hareket makinesi yapmayı teklif ederse, termodinamik yasalarını ihlal ettikleri için onları görmezden gelmenizi öneririm. Biri hükümeti dolandırmanıza yardım etmeyi teklif ederse ve “kimse bilmeyecek” diyorsa, derhal uzaklaşmanızı öneririm. Bazı konularda kapalı fikirlilik içinde bilgelik vardır. Ama şunu bir düşünün: Hiç kör noktası olmayan birini tanıyor musunuz? Bundan şiddetle şüpheliyim. O zaman neden farklı olacaksın? Dalio'nun açıkça belirttiği gibi, açık fikirlilik sürecinde aktif olmalısınız: Bu tesadüfen olmayacak.

Comments


Post: Blog2_Post

Abone Ol!

*Bültene ücretsiz abone olarak yazılardan anında haberdar olabilirsiniz.

Teşekkürler.

 © 2025 Nurdan Yılmaz tüm hakları saklıdır.

bottom of page