top of page

Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?




Ders Çalışma Programı hazırlayarak sınavlarınızda yüksek not alabilir, zamanınızı daha verimli kullanabilirsiniz. Ders çalışmaya başlamadan önce programınızı yapmanız sınav öncesi çalışmanızı daha rahat şekilde yapmanızı sağlayacaktır. Ders çalışma programı hazırlığı aşamasında planlı ve disiplinli olmanız da programın başarı düzeyini yükseltecektir.


Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?


Kendinizi Analiz Edin!


Mevcut çalışma alışkanlıklarınızı ve öğrenme stilinizi analiz ederek sizin için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını düşünün. Haftada bir veya iki kez uzun zaman dilimleri için çalışabilir misiniz, yoksa her gece otuz dakika çalışmak daha mı etkili? Günün belirli bir saatinde daha mı üretkensiniz? Dersten hemen sonra bir konuyu çalışırsanız materyali daha mı iyi tutarsınız yoksa önce bir ara mı vermeniz gerekir? Ders çalışma programı hazırlamak diyet yapmaya başlamaya benzer, her diyet programı size uygun değildir ve vazgeçmeye çok müsaittir. Önce kendinizi tanıyarak hangi programın size uygun olduğuna karar verin.


Takviminizi Ayarlayın!


Mevcut programınızı ve zaman yönetiminizi değerlendirin – Dersler, iş ve ders dışı etkinlikler dahil olmak üzere tüm işlerinizi ayarlamak için dijital veya kağıt bir takvim kullanın. Bu, zamanınızın ne kadarının hangi iş için ayrıldığını ve ders çalışmak için ne kadar zamanınız olduğunu görmenizi sağlar.


Programınız çalışmak için çok az yer bırakıyorsa, neleri azaltabileceğinizi veya çalışma için daha fazla açık zamanınız olacak şekilde programınızı nasıl yeniden düzenleyebileceğinizi değerlendirmeniz gerekebilir.


Önceliklendirin!


Her ders için ne kadar çalışmanız gerektiğini planlayın – Uzun yıllar boyunca, kabul edilen kural, her bir saatlik ders süresi için iki saat çalışmanız gerektiğidir, yani tipik bir 15 kredilik ders alıyorsanız, ayda 30 saat ders dışında ders çalışacaksınız. Ancak gelişen teknoloji ile bu sürenin daha da kısalması gerektiği öngörülüyor. 15 kredilik bir ders için ayda 15 saat çalışmanız yeterli olacaktır.


Her dönemin başında hocalarınız, almakta olduğunuz dersler için size müfredat verecektir. Müfredat genellikle herhangi bir büyük sınav veya projenin tarihlerini içerecektir. Bazı dersler diğerlerinden daha yoğun olabileceğinden, bunları her ders için ne kadar zaman ayıracağınızı hesaplamak için kılavuz olarak kullanabilirsiniz. Kredisi yüksek ve bölümünüzde sizin için önemli olan dersleri önceliklendirin.


Programınızı Yapın!


Çalışmak için ne kadar zamanınız olduğunu tespit ettikten sonra ihtiyacınız olan ders çalışma programını hazırlayabilirsiniz. Belirlediğiniz dersleri çalışma oturumlarınızı da takviminize ekleyin. Bu, özellikle ders çalışmak için ayrılan zamanın olduğunu hatırlamanızı sağlar.


Her konuya yeterince zaman ayırdığınızdan emin olmak için hangi konuyu hangi gün çalışacağınızı planlayın. Örneğin Pazartesi ve Perşembe günleri matematiğe, Salı ve Cuma günleri ise İngilizceye ayrılabilir.


Programınız yoğunsa, ders çalışmak için zaman bulma konusunda biraz esnek ve yaratıcı olmanız gerekebilir. Örneğin okula toplu taşıma ile gidiyorsanız, o zamanı kitap okumak için kullanabilirsiniz.


Haftalık takviminizi değerlendirin!


Her sınıf için öğrenme hedeflerinizi belirlemek, çalışmak için ne kadar zaman harcamanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır. Dönemin başında, her sınıfta neyi başarmak istediğinizi düşünün. Belki belirli bir beceride uzmanlaşmak veya notunuzu yükseltmek istersiniz. Bunlar, dönem boyunca sizi motive etmeye yardımcı olacak kapsamlı hedeflerdir.


Ardından, her haftanın başında, neden çalışmanız gerektiğini ve her çalışma oturumunda neyi başarmayı planladığınızı belirleyin. Büyük bir sınava mı hazırlanıyorsunuz? Hazırlanacak ödev mi var? Haftalık hedeflerinize ulaşmak için çalışma planınızı gerektiği gibi ayarlayın ve her çalışma oturumundan en iyi şekilde yararlanın.


Yaklaşan bir sınav olmadığında çalışma oturumunuzu atlamak cazip gelse de, önceden okuyarak ve derslere hazırlanarak gelecekteki sınav hazırlık sürenizi kısaltacaksınız. Sınav yaklaştıkça çalışmak ve program yapmak hem sizi sıkıştıracak hem de stres olmanıza neden olacaktır.


Programınıza bağlı kalın!


Bir çalışma planı, tutarlı bir şekilde takip edildiğinde en iyi sonucu verir. Her dönem boyunca takip edebileceğiniz bir çalışma planı geliştirmeye çalışmalısınız. Her dönem sınıflarınızı değiştirdiğinizde planınızı gerektiği gibi ayarlamanız gerekecek. Unutmayın, en önemli şey planınıza bağlı kalmaktır. Planınızda ufak kaçamaklar yapmak eğlenceli gelebilir ama bu ufak kaçamaklar büyüdükçe planınızda büyük boşluklara yol açabilir.



Comments


Post: Blog2_Post

Abone Ol!

*Bültene ücretsiz abone olarak yazılardan anında haberdar olabilirsiniz.

Teşekkürler.

bottom of page