Kanıtlar o sabah kupasının lehine yığılsada, Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma, günde bir fincan kahve içen kişilerin, kahve içmeyenlere göre kanser, inme diyabet veya kalp, böbrek veya solunum yolu hastalıklarından ölme olasılığının %12 daha az olduğunu buldu. Ve faydaları içtikleri miktarlarla arttı: Günde üç fincandan az tüketenlerin bu hastalıklardan ölme olasılığı yüzde 18 daha azdı. “Kahve içmek hayatınızı uzatacağını söyleyemeyiz, ancak görüyoruz." Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde Kanser Merkezi ve Ulusal Kanser Enstitüsü ile birlikte araştırma yürüten çalışma yazarı Veronica W. Setiawan söylüyor; Eğer kahve içmek isterseniz için! Eğer kahve içen biri değilseniz , başlamanız gerekip gerekmediğini düşünmeniz gerekir. Başka bir çalışma , 16 yıllık bir süre boyunca 10 Avrupa ülkelerinde 520.000 kişiyi inceledi ve kahve tüketiminin özellikle sindirim ve dolaşımdan ölüm riskini azalttığını buldu. Bu etkiler her ülkede tutarlıydı. Yeterince kahvenin; kadınların östrojen seviyelerini etkiyebileceğini, kan basıncını artırabileceği ve stres hormonlarının salımını arttırabiliceğini göstermektedir. Peki kahvenin sizin için uygun olup olmadığını nasıl anlarsınız? Yoga’nın kardeş bilimi Ayurveda , bazı ilginç ipuçları sunuyor; tükettiğiniz “her tür yiyecek bir zehir veya bir ilaç olabilir” diyor. “Her ne kadar Ayurveda günlük dozunuzu geçmenizi tavsiye etmesede, doğru koşullar altında , doğru zamanda, ölçülü bir şekilde içebilirsiniz..
Kahve içenler için beş Ayurveda klavuzu;
Dosha’nızı tanıyın. Farklı zihin-beden tipleri kahveye farklı tepki veriyor. Buna göre Ayurveda doshanızı belirlemek ve buna göre seçim yapmak önemlidir. Ayurveda’ya göre , kralımız; üç doshadan ya da süptil enerjiden oluşmaktadır. Vata, Kapha ve Pita, biri genellikle baskın olmasına rağmen , ( dosha’nızı henüz bilmiyorsanız. Dosha testlerini yapabilirsiniz)
“Kahve , doshası Kapha olanları daha çok dengeleyebilir”
Zihin beden-prensibiyle ilgili aşırı kaphaların; su tutma , kilo alımı, sinüs tıkanıklığı, motivasyoneksikliği ve “genel bir sisli olma hissi içerir” Kahvenin sıcak, kuru, uyarıcı nitelikleri , baskın dosha’nızın ağır, ıslak, durgun niteliklerini dengeleyecektir.
Dosha tipi vata (hava ve eter) veya pita(ateş ve su) olanlar daha dikkatli olmalıdır.
Ayurvedadaki kural bu şekilde işlemektedir. Örneğin; yüksek pita sahibi bir kişi zaten duygusal veya fiziksel olarak aşırı ısınıyorsa, kahvenin sıcak, keskin nitelikleri onları daha da sıcak hale getirecektir. Eğer hazımsızlık, mide ekşimesi , asit reflü veya deri dökülmeleri gibi pita dengesizlikleri varsa veya sık sık tedirgin , tahr,ş olmuş, hiperriktik, yargılayıcı veya kızgınsanız, kahveden kaçının. Dehidrasyon , kuru saçlar, kuru cilt, , kabızlık, uykusuzluk, unutkanlık, huzursuzluk veya dağınık, boşluk veya çılgın gibi hissediyorsanız, aşırı vata belirtileri vardır. “Kahve bu belirtileri daha çok kötüleştirecektir.”
Dosha için bu kurallara uyun:
Yukarıda ki bu belirtileri yaşamayan vata’lar için: kahvenizi kremsi ve tatlı alın , çünkü sistemizde toraklanma, besleyici bir etkiye sahip olacaktır. Günde 0-1 bardak yeterlidir.
Pita doshalar için:Kahvenizi kaliteli bir akçaağaç şurubu veya coene şekeri ile tatlandırınfakat içeceğin asidik niteliklerine karşı koymak için kremayı atlayın. Yukarıda belirtilen pita dengesizliklerinizin olmadığını varsayarak bunu uygulamanızı tavsiye ederim . günde 0-1 fincan yeterlidir.
Kapha dosha için: Kahvenizi siyah alın. Süt veya krema tıkanıklığı arttırabilir ve tatlandırıcılar kaphalar için kilo alımını arttırabilir.
Kahve içmek için günün en iyi zamanı 06.00 ile 10.00 arasındadır, kapha dosha’nın “serin ,ağır, dünyevi nitelikleri bizi biraz ağır hissettirdiğinde” Kahvenin ısınma, uyarıcı, nitelikleri uyararak bu durgunluğu dengeleyebilir.
Kahve alışkanlığınızı azaltmanız gerekiyorsa, vücudun %3ünüzü nemlendirmek için alımı yarıya indirmeli ve bir bardak ılık su eşliğinde tüketmeniz önerilmektedir.
Kahvenizi her zaman tok karna için. Tercihiz organik olsun. Çünkü geleneksel kahve sistemde (toksinler veya sindirilmemiş yiyecekler) oluşturabilen pestist kaıntıları içerebilir. Aç karna kahve içtiğinizde özellikle sabahları ilk şey sisteminizde ki asitliği arttırır. Ayrıca , kafein sarsıntısı zihninizi yarışabilir ve enerjinizi dengesiz hale getirebilir.
Bunun yerine bu sabah rutinini deneyin; Kahvaltıdan en az 20 dk öce bir limon veya sirkeli suyu bir çay kaşığı bal ile bir bardak sıcak su için. Bu içecek agniyi ( insandaki tüm sindirim ve metabolik süreçlerden sorumlu olan varlık) uyandıracaktır. Böylece sisteminiz sabah yemeniz için hazırlanır. Tüm besinleri içeren kaliteli bir kahvaltı yapın ardından bir fincan kahve içmek zihninizi açacak ve kahve sindirim yardımcısı tahılları gibi davranacaktır.
Ayurveda şifasının anahtarlarının biri kendini gözlemlemektir, bu yüzden bu rutini ve kahve içenler için diğer ipuçları deneyin ve kendinize sorun: Kahvem bana zarar veriyor mu yoksa beni iyileştiriyor mu?
Diğer yazım kahve meditasyonunu mutlaka okumalısınız.
Comments