top of page

Motivasyonsuz İş Yapma Sanatı

Bir işi yapmaya başlarken zorlanıyor musunuz?

Başlamak için motivasyonumuzun tam olmasını ve çevremizde dikkatimizi dağıtacak hiçbir şey olmamasını isteriz. Ancak koşullar her zaman mükemmel olmaz ve çoğu zaman bir türlü başlayamayız. Harekete geçemediğimizde genelde motivasyon eksikliğini suçlarız. Eğer yeteri kadar motive olursak her işi yapabiliriz değil mi? Oysaki iş bitiriciliğin en önemli koşulu motivasyon değildir. Motivasyon (ya da eksikliği) yalnızca işleri ertelemek için kullandığımız bir bahanedir. Yapmanız gereken ya da yapmak istediğiniz bir şeyi son dakikaya kadar ertelemek kolaydır ve çoğu zaman tembellik tatlıdır. İşleri ertelemek kolaydır, ama aynı zamanda hayatınızı yaşamanın en stresli yoludur. Anlık yaptığımız tembellik sonucu kendimize iki yeni stres kaynağı yaratmış oluruz:

Aklımızın bir köşesinde bize yapmamız gereken işleri hatırlatan stres

Bir şeyi son dakikada bitirmeye çalışmaktan kaynaklanan stres

Çoğumuzun farkında olmadığı şey, bir şeyi yapmayı DÜŞÜNMEK için harcadığımız zamanın, o şeyi yapmaktan genellikle daha uzun sürdüğü ve daha fazla strese neden olduğudur. Zaten yeteri kadar stresliyiz, neden işleri erteleyerek hayatımızı daha stresli hale getiriyoruz? Bu yazıda, motivasyon eksikliğinin gerçek nedenlerini ve tembellik yaptığınız fark ettiğinizde atabileceğiniz somut adımları yazacağız.


Motivasyonsuzluğun 5 Sebebi:

İşlerimizi halletmek için motivasyon eksikliğimizi suçlamak yerine, sorunun kökenine inmek çözüm bulmamıza yardımcı olacaktır. Genelde bir işe başlama hevesimizin olmamasının temelinde aşağıdaki sebeplerden biri yatar:

1. Ne yapacağımızdan emin olmamak. İşin nasıl yapılacağı konusunda net olmamak veya nasıl ilerleneceği konusunda karar verememek. 2. Yorgun ve bunalmış olmak. Zihinsel, fiziksel ve duygusal olarak yorgun olmak ve yapılacak bir çok iş arasından birine odaklanamamak. 3. Olumsuz bir sonuçtan korkmak. Bir şeylerin ters gideceğinden, kendimizi utandıracağımızdan veya işi mükemmel şekilde yapamayacak olmaktan endişelenmek. 4. Duygusal bir sıkıntı yaşamak. Kötü bir gün geçirmiş ya da kötü bir haber almış olmak. Canımızın sıkkın olması sebebiyle hiçbir şey yapmak istememek. 5. İşin önemsiz olduğunu düşünmek. Bu işi yapmak için gerekli bir neden bulamamak, bu yüzden işi ertelemek. Motivasyon eksikliği ile uğraşırken neden motive olmadığınızı anlamak ve nasıl ilerleyeceğimizi bilmek önemlidir.


Motivasyonsuz iş nasıl yapılır? Kendimizi tembellik yaparken bulduğumuzda, yapmamız gereken ilk şey bunun farkında olmak ve kendimize neden tembellik yaptığımızı sormaktır. Yukarıdaki koşullardan hangisi işleri ertelememize sebep oluyorsa ona göre bir çözüm düşünebiliriz.

1. Emin olmadığınızda Önce yapılacak işi bir kağıda yazın ve beyin fırtınası yapın. Atmanız gereken ilk küçük adımı bulun ve başlayın. Rehberliğe ihtiyacınız olursa yardım istemekten çekinmeyin.

2. Yorgun veya çok işten bunalmış olduğunuzda Enerjinizi geri kazanmak için ara verin (yürüyüş, şekerleme veya banyo yapın). Mümkünse, enerjinizi en az alacak işlerden başlayın. Kendinize karşı disiplinli olmanız gerektiğini ve ‘yorgunluğu’ çok uzun süre bahane olarak kullanamayacağınızı kendinize hatırlatın. İşler üzerinize geldiğinde önce derin nefes alın, ve yapılacaklar listenizi düzenleyin. İşleri küçük parçalara bölerek ve bitiş zamanı ekleyerek daha yönetilebilir kılın.

3. İşi iyi yapamayacağınızdan korktuğunuzda Genellikle bu gibi durumlarda mükemmeliyetçilik bizi engeller. Kendinize şunu hatırlatın: “Bir şeyi kusurlu veya eksik yapmak, hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir.”

4. Duygusal sıkıntı çektiğinizde Kötü bir gün geçirmiş ya da kötü bir haber almış olmak. Canımızın sıkkın olması sebebiyle hiçbir şey yapmak istememek.

5. İşi önemsiz gördüğünüzde Kendinize bu işin neden önemsiz veya öncelik vermeye değer olmadığını sorun. Ötelediğiniz iş daha büyük ve önemli bir işin parçası mı? Bir amaca hizmet ediyor mu? Eğer gerçekten vizyonunuz içinde yeri yoksa ve yapmamak bir opsiyonsa bu işi listenizden çıkarın. Eğer yapmanız gereken sevimsiz bir iş ise, belki ortamınızı değiştirerek (örneğin güzel bir müzik açarak, veya balkonda çalışarak) işi daha yapılabilir hale getirebilirsiniz. Vizyon için önemliyse kendinize bu işin önemli olduğunu hatırlatın.


Bu yöntemlerin dışında kendinizi yakın geleceği düşünerek de motive etmeyi deneyebilirsiniz.

Örneğin bugün yapmanız gereken iş önümüzdeki Perşembe hayatınızı nasıl kolaylaştıracak? İşi bugün yapmazsanız haftaya ne kadar büyük bir stres yaşayacaksınız? Haftaya o stresi çekmemek yeterince cazip bir motivasyon kaynağı değil mi?

Peki anı yaşamak önemli değil mi? Evet. Kendinizi şu anda televizyon izlemenin rahatlatıcı olduğuna ikna edebilirsiniz ama yaşayacağınız geçici rahatlamanın daha sonra sizi daha fazla strese sokacağını fark etmelisiniz. Yazımızın başında motivasyonun iş bitirmenin en temel kriteri olmadığını söylemiştik.

Unutmayın iş bitiriciliğin en önemli faktörü disiplindir.

Comments


Post: Blog2_Post

Abone Ol!

*Bültene ücretsiz abone olarak yazılardan anında haberdar olabilirsiniz.

Teşekkürler.

bottom of page