top of page

Sınav Sonrası Psikolojik Olarak Rahatlatan 10 Davranış



1- Endişeyi kenara bırakın

Sınavınız beklentinizden farklı geçmiş olsa da endişeyi bir kenara bırakın. En azından sınav sonuçları açıklanana kadar sonsuz özgürlükte, kimsenin size kızıp yargılamayacağı bir iki ayınız var. Bu zaman diliminde sınav sonucunu düşünerek dert etmeyin. Rahatlama araçlarını kullanın; sizi stresten, endişeden soyutlayan araçlar neler?

2- Yargılayıcı ve Endişeyi Tetikleyen Cümlelerden Uzak durun

Size sınavla ilgili yargılayıcı, sürekli endişelerini tetikleyen cümleler kuran insanlar ile iletişimi minimal hale getirmek; yapamıyorsanız "Böyle davranmanın beni yaraladığını fark etmen için nasıl bir karşılık vermem gerekiyor?" diye sormak. Bazen ikili konuşmalar rahatlatabilir. Ve son olarak kendimize iyi telkinlerde bulunmayı ihmal etmeyin.

3- Gezin/Farklı Ortamlarda Bulunun

Sınava hazırlık döneminde yeterince hareketsiz ve kapalı alanda kaldınız. Biraz hareket etmek mekan değiştirmek size çok iyi gelecek.


4- Daha Önce Hiç Denemediğiniz Şeyler Yapın


Yeni bir şey öğrenmek beyinde yeni nöronal yollar açar. Beyninizi geliştirmekte kilit yöntemdir; Onu yeni şeyler yapmaya ya da öğrenmeye yönelterek sınamaktır. Bu hem sizi sınayacak, hem de başkalarıyla yarışmak bir sosyal iletişim olarak beynin gelişimine ayrıca katkı sağlayacaktır.


5- Doğru uyanma


Giderek kuvvetlenen ışıkla uyanmak beynin performansını güçlendirir. Uykudan sonra gün boyu zihinsel işlevlerinizi en iyi kullanmanızı ve o günden keyif almanızı sağlayacak bir şey de nasıl uyandığınız. En ideali karanlık bir odada uyuyup yavaş yavaş artan bir ışıkla uyanmak. Bu ışık giderek kapalı göz kapaklarınızdan sızarak beyni bir anlamda hazırlar ve daha fazla kortizol salgılarız. Uyandığınız anda vücudunuzdaki kortizol hormonu miktarı, beyninizin o gün nasıl çalışacağı üzerinde belirleyici olur.


6- Spor yapın

Spor yapmak, vücudu dinç tuttuğu ve alınan oksijenden maksimum yarar sağlanmasına yardımcı olduğu için ruh halinin pozitif yönde etkilenmesine katkıda bulunuyor. Özellikle sabah yapılan sporlar, gün içerisinde yorgunluk hissi değil aksine canlılık veriyor. Böylece daha önce bitirmekte zorlandığınız ve sizi strese sokan işler, çok daha hızlı çözüme ulaşıyor.


7- D Vitamini'nin Mucizesinden Faydalanın

Yıl boyunca odalara kapanıp ders çalışmaktan odalara kapandınız durdunuz. Bu sebeple bol bol D vitamini almak güzel olur. Bunun için takviyeler alabilir ve ya denize gidebilirsiniz, sevmiyorsanız bile bol bol güneşe çıkın. Güneşin faydalı ışınlarından yararlanırken güneş kremi kullanmayı unutmayın.


8- Her Şeyden Uzaklaşmanın Sırrı

Dinlenme zihnin bazı işlevlerini yerine getirebilmesi için önemi küçümsenmeyecek bir gereklilik.


Biraz stres, insanın acil durumlara tepki gösterme refleksini koruması açısından gerekli. Kortizol adlı hormonun salgılanmasına yol açar. Bu da fazla olmamak kaydıyla bize enerji verir dikkatimizi toplamamızı sağlar. Fakat uzun süren endişe ve yüksek düzeyde stres beyinde tam tersine, zehir etkisi yapıyor. Bu nedenle zaman zaman, deyim yerindeyse şalteri indirip, beynin bu kısmını dinlendirmek çok önemli ve bunu yaptığınızda aslında beynin farklı bir bölgesini çalıştırmış oluyorsunuz.


Beynimizde "kendi halinde çalışma ağları" diyebileceğimiz bir ağ var. Bu fonksiyon sayesinde gündüz vakti hayallere dalabiliyoruz ve bu fonksiyon hafızayı muhafaza bakımından çok önemli. Dış dünyayla zihinsel ilişkimizi kestiğimizde beynin bu fonksiyonunun işleri devralıp yürütmesini sağlamış oluyoruz. Bir daha hayallere dalmış olarak yakalanırsanız, beyninizin çok hayati bazı bölgelerini çalıştırdığınızı söyleyerek kendinizi savunabilirsiniz!


9- Doğru Beslenerek Kafaya Takmamayı Öğrenin


Sağlıklı kafa için sağlıklı bağırsaklar gerekli. Yediklerimizin ortalama beşte birini şeker oluşturuyor ve enerjinin doğrudan beyne gitmesi, beynin işleyişini tamamen glikoz düzeyine bağlı kılıyor. Eğer şeker tüketiminizi kontrol edemezseniz, zihniniz çok daha karışık olacaktır. Sevdiğiniz şeyleri yediğinizde beynin ödül bölgesi zevk almamızı sağlayan dopamin adlı bir kimyasal madde salgılıyor. Ama bir yandan beynin ödül bölgelerini memnun edecek şeyleri yerken, bir yandan da bağırsaklarınızı sağlıklı tutacak gıdalar almalısınız. İnsanın bağırsaklarında beyinle bağlantılı ortalama yüz trilyonu aşkın mikrop bulunuyor. Bunların dengesi beynin sağlığı için hayati önem taşıyor. Bağırsaklara bu yüzden sık sık "ikinci beyin" denir. Çeşitli ve sağlıklı yiyeceklerle beslendiğinizde bu mikroplar dengelenir ve beyniniz de sağlıklı olur. Yemekten zevk almak, sosyal ortamlarda yemek zevkini paylaşmak da yediğiniz şeylerin beyne faydasını güçlendirir.


10- Başarısızlık Hakkınızı Unutmayın

Ne olursa olsun hayatınızın her döneminde başarısızlık hakkınızın olduğunu kendinize hatırlatın. Yani herkes çok güzel şeyler başaracak diye bir kaide yok. Bazen başarısızlıklar da güzel başarılar getiriyor. Neyin ne zaman ne için iyi olacağını maalesef bilemiyoruz. Eğer olur da sınavdan sonra başarısız olacağınızı hissederseniz bol bol kendinize buna da "hakkınız" olduğunu hatırlatın.

"Yeniden Başlamaktan Korkma Bu Sefer Sıfırdan değil Tecrübelerden Başlıyorsun."


Comments


Post: Blog2_Post

Abone Ol!

*Bültene ücretsiz abone olarak yazılardan anında haberdar olabilirsiniz.

Teşekkürler.

bottom of page